PeLi Oktatásnyelvészeti kutatócsoport

Utolsó módosítás: 2020. április 01.

Az oktatásnyelvészet az alkalmazott nyelvészet meghatározó részterülete, amelynek vizsgálati körébe tartozik minden olyan oktatási, pedagógiai kérdés, amelyek megoldásában, feltárásában a nyelvtudomány eredményei és módszerei hasznosulhatnak.

A PeLi Oktatásnyelvészeti kutatócsoport az EKE Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Magyar Nyelvészeti Tanszékének tudományos munkaközössége, amelynek munkájában a tanszék oktatóin kívül régi munkatársaink, illetve az OFI kutatói is részt vesznek. A tanszéken régi hagyománya van az anyanyelvpedagógiai, oktatásnyelvészeti kutatásoknak. Ezekre építve 2009 őszén alakult meg a kutatócsoport, amely működésének első éveiben elsősorban tankönyvkutatással, tankönyvelemzésekkel foglalkozott. A csoport több tankönyvkutatási konferenciát is rendezett együttműködve a Selye János Egyetem Variológia kutatócsoportjával.
2017 őszén a kutatócsoport működése megújulási folyamatának részeként vette fel a PeLI Oktatásnyelvészeti kutatócsoport nevet, az elnevezés mozaikszavába építve a pedagógia és a lingvisztika szavak kezdő szótagjait, utalva a finn peli 'játék' jelentésű szóra is.

A kutatócsoport saját honlapja itt érhető el.


< Vissza